06 maj 2015

Triathlon börjar bli stort, på riktigt

Ja, att idrotten triathlon växer så det knakar har nog ingen kunnat gå miste om. I Sverige så gick antalet licensierade utövare från 560 stycken 2006 till 1353 stycken 2012. Hur mycket det ökat sedan dess vet jag inte, men antagligen en hel del. Inte bara i Sverige sker denna utveckling och en stor anledning till det, tror jag är den professionalisering som håller på att utvecklas.

I slutat av förra säsongen så gjorde proffsen upp om 500 000 dollar i prispengar i Bahrain och i Dubai i januari detta år, så var de totala prispengarna 300 000 dollar. Senare i höst kommer en tävling i ett helt nytt koncept, med enbart speciellt inbjudna triathleter (20 stycken) göra upp om en av de största prispengarna någonsin inom triathlon. Under denna tävling kommer tre race att köras på tre dagar.

 

De senaste åren har det även funnits några få triathlon team. Ett par av de första var (om jag inte missminner mig) Dubai triathlon team samt trek/k-swiss. Under de senaste säsongerna har det sedan kommer något nytt team, men till denna säsong har flera nya startats. Bla. Team Bravo och Bahrain Endurance 13.

Dessa prispengar och team som gör allt för att synas sätter givetvis lite extra krydda till sporten. Jag tror även att de som är med i dessa team kommer ta långdistanstriathlon till en helt ny dimension och tävla på ett sätt som vi inte sett inom långdistanstriathlon förut.

Denna säsong inom långdistanstriathlon kommer garanterat bli riktigt rolig att följa.

 

 

Leave a Comment